Artykuł partnera.

Mówi się wiele o higienie jamy ustnej, higienie ciała, ale nie każdy wie, czego dotyczy higiena odżywiania. Jeśli jednak komuś zależy na zachowaniu zdrowia, uchronieniu się przed infekcjami, to warto zainteresować się tematem. Oczywiście teoria to jedno, ale trzeba jeszcze wdrożyć zasady higieny w życiu codziennym. Dotyczą one spożywania posiłków, ich przygotowywania i nawet przechowywania produktów żywnościowych. Należy pamiętać o tym, że w jedzeniu mogą znajdować się chorobotwórcze drobnoustroje, które są niewidoczne gołym okiem. Robienie zakupów w niesprawdzonym sklepie lub spożywanie produktów przeterminowanych to bardzo ryzykowne zachowania.

Czego dotyczą zasady higieny odżywiania?

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważne jest odpowiednie przechowywanie żywności. Niektóre produkty mają krótki termin przydatności do spożycia, powinny zostać jak najszybciej zjedzone, bo pojawią się w nich patogeny. Nawet jeśli jedzenie wygląda normalnie, nie doszło jeszcze to zmian w zapachu, ale jest już zbyt długo przechowywane, to mogą w nim bytować rozmaite drobnoustroje chorobotwórcze. W przypadku wystąpienia śladów pleśni produkt nadaje się w całości do wyrzucenia, bo zarodniki są także w innych miejscach. Bardzo złym pomysłem będzie odkrojenie nadpsutej części i zjedzenie reszty. Kolejną kwestią będzie odseparowanie od siebie produktów obrobionych termicznie i surowych. W przeciwnym razie zwiększy się ryzyko zakażenia drobnoustrojami.

Najbezpieczniej będzie owijać jedzenie folią mogącej mieć kontakt z żywnością lub czystym papierem. Dostępne są też pojemniki z tworzywa sztucznego w rozmaitych wymiarach, co ułatwia zadanie. Posiłki nie powinny być przygotowywane w miejscach wilgotnych, ciepłych i brudnych, bo sprzyja to namnażaniu bakterii i grzybów. Trzeba często sprzątać kuchnię, wycierać blaty, dezynfekować powierzchnie, myć od razu sprzęt używany do przygotowania posiłku. Resztki jedzenia i śmieci trzeba wynosić codziennie, aby zapobiegać rozwojowi drobnoustrojów. Przed przygotowywaniem jedzenia, w trakcie i przed jego spożyciem należy myć ręce. Dla żywności świeżej i mrożonej należy używać innych noży. Mięso i ryby trzeba przygotowywać na oddzielnych tackach z plastiku. Warzywa i owoce należy dokładnie umyć przed spożyciem.

Jak ułatwić sobie życie?

Nie każdy zna zasady zdrowego odżywiania, czasem trudno ich przestrzegać na skutek braku czasu, natłoku obowiązków. Nie wszyscy lubią lub potrafią gotować, samo szukanie odpowiednich produktów do przygotowania pełnowartościowego posiłku jest obecnie nie lada wyzwaniem. Niestety sklepowe półki wręcz uginają się od żywności wysoko przetworzonej, która nie ma niczego wspólnego ze zdrowiem. Obfituje w rafinowane cukry, uwodornione oleje roślinne, chemiczne konserwanty i inne szkodliwe dodatki. Dobrym rozwiązaniem może być dla wielu osób dieta catering we Wrocławiu, czyli gotowe posiłki przygotowywane pod okiem dietetyka. Istotne jest to, aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dzięki czemu będzie mógł prawidłowo funkcjonować. Regularne posiłki to jedna z zasad higieny odżywiania, dlatego warto przynajmniej przez pewien czas się wspomagać cateringiem. Ułatwi to zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych i wprowadzenie lepszych zmian w swoim życiu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.